Προξενική πρακτική για τον επαναπατρισμό σορών

Πληροφορίες για το τι πρακτική ακολουθείται για τον επαναπατρισμό σορών

Οι Ελληνικές Προξενικές Αρχές ακολουθούν στις περιπτώσεις αιτημάτων προξενικής συνδρομής για τον επαναπατρισμό σορών και σε συνεννόηση και συνεργασία με το εκάστοτε Γραφείο Τελετών που έχει αναλάβει τη διακομιδή της σορού ορισμένες γενικές πρακτικές, όπως:

α) Αναζήτηση οικείων θανόντος

H Προξενική Αρχή μεριμνά για την ενημέρωση των οικείων του θανόντος (λ.χ. ως προς το γεγονός, ημερομηνία επαναπατρισμού). 

Σε περιπτώσεις τυχόν μη εύρεσης οικείων θανόντος από την ελληνική Προξενική Αρχή, η τελευταία ενημερώνει την Ελληνική Αστυνομία προς περαιτέρω αναζήτηση, από πλευράς αστυνομικών αρχών στην Ελλάδα, τυχόν εγγυτέρων συγγενών.  

β) Παροχή αρωγής στην έκδοση  των απαιτουμένων δικαιολογητικών (όπως είναι  η ληξιαρχική πράξη θανάτου και το πιστοποιητικού θανάτου)

Η Προξενική Αρχή μεριμνά για την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου και του πιστοποιητικού θανάτου.

Περαιτέρω, για να εκδώσει ο προξενικός υπάλληλος Πιστοποιητικό Μεταφοράς Σορού, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος συγγενής ή τρίτος, να προσκομίσει ορισμένα δικαιολογητικά, ενδεικτικά, όπως:

  • ιατρικό πιστοποιητικό νοσοκομείου ή κλινικής περί της αιτίας θανάτου του, 
  • βεβαίωση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία ταρίχευσης της σορού, επιχώρια ληξιαρχική πράξη θανάτου, όπου προβλέπεται από το εσωτερικό δίκαιο, καθώς και 
  • βεβαίωση της αρμόδιας εταιρίας τελετών, ότι η σορός έχει τοποθετηθεί σε κατάλληλο για μεταφορά φέρετρο (αν απαιτηθεί, κατά περίπτωση). 

Στην περίπτωση μεταφοράς τέφρας, θα πρέπει να εκδοθεί Πιστοποιητικό Αποτέφρωσης.  Επίσης, μπορεί να απαιτηθεί, κατά περίπτωση, και Πιστοποιητικό ιατροδικαστικής Αρχής.

Προς ολοκλήρωση της διαδικασίας  και τη μεταφορά της σορού στην Ελλάδα, η προξενική Αρχή θα προβεί στη σφράγιση της σορού.

1 thoughts on “Προξενική πρακτική για τον επαναπατρισμό σορών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *